• +381 11 63 00 353
  • + 381 65 44 88 300
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • 09:00-20:00

Prostata je pomoćna muška polna žlezda čija je funkcija stvaranje i izlučivanje sekreta koji je deo semene tečnosti. Njen sekret sadrži  materije koje omogućuju spermi da preživi od ejakulacije do trenutka oplodjenje. Najčešće bolesti prostate su benigna prostatična hiperplazija BPH, t.j. uvećanje prostate, hronični i akutni prostatitis (upala prostate). Prostatitis, najčešće uzrokuju mikroorganizmi.


Sve bolesti počinju rušenjem imunog sisteme. Bez obzira što je u genima „zapisano“ naš odbrambeni sistem se prilagođava i uslovima u kojima živimo. Imunitet je povezani sa funkcionisanjem endokrinog sistema, a endokrini sistem sa funkcionisanjem mozga.


Kad organizam zahvati rak neumesno je tada govoriti o osnovnim prevencijama da do toga nedođe, pričati kako treba voditi zdrav život, zdravo se hraniti i uopšte biti odgovoran prema svom zdravlju.
Osnovni načini lečenja su: hirurgija, zračenje (radioterapija), lečenje citostaticima (hemoterapija) i imunološka terapija. Koje su posledice svakog od ovih načina lečenja dobro su poznate.


Visok krvni pritisak ili hipertenzija u današnje vreme je najčešća kardiovaskularna bolest. Hipertenzija je glavni uzročnik moždanog i srčanog infarkta. Pored toga što povišeni krvi pritisak ugrožava zidove krvnih sudova on deluje štetno i na ostale organe našeg tela i to: bubrege, oči, mozak i dr. Krvni pritisak se postepeno povećava i organizam se navikava, pa to i ne osetimo.


Šta je med svi dobro znamo. Pčele medarice sakupljaju nektar iz cveta, skladište u mednom mehuru gde uz pomoć enzima počinje prerada nektara u med. Dolaskom u košnicu skladište u čelije saća gde se završava prerada nektara u med.


Ateroskleroza je proces nakupljanja holesterola i drugih masnih materija kao i akumulacija vezivno-tkivnih proteina u zidu arterija, što dovodi do formiranja aterosklerotičnih pločica. Ateroskleroza je podmukla bolest, ne izaziva simptome sve dok se poprečni presek arterije ne suzi za više od 75 %. Zbog toga je danas Ateroskleroza vodeći  uzročnik smrti.


Šta je krv znamo, neko više neko manje.  Svako je davao krv na razne hemijske analize. Takođe znamo da je jedna od osnovnih osobina krvi da prenosi kisenik iz pluća u ostale delove tela. Tu funkciju preuzima protein pod nazivom hemoglobin koji čini više od trećine ukupne količine krvi.


Jetra je najveći unutrašnji ljudski organ. Veoma je složen i u njoj se odvija preko 200 funkcija. Za jetru kažemo i  da je hemijska fabrika u organizmu. Učestvuje  u  nizu  metaboličkih  procesa  kao  što  su  sinteza vitamina, gvožđa, proteina, glikogena, lipida i drugih materija. Uloga jetre je i da razlaže i uklanja razne toksine iz krvi.


Produženjem ljudskog veka, sledi i neminovna epidemija demencije, pa se pretpostavlja da momentalno u svetu na svakih 7 sekundi  dolazi do pojava jednog novog slučaja. Najnovije procene govore da bi do 2020. godine u Svetu moglo biti 43 miliona oboljelih, do 2040. godine čak 81 miliona oboljelih, a do 2050. godine preko 115 miliona obolelih od demencije.


Jedan od osnovnih problema savremenog čoveka je sigurno i nivo holesterola u krvi. Bez holesterola nebi bilo ni života. On utiče na izgradnju čelijskih membrana, žučnih kiselina, hormona nadbubrežnih žlezda, seksulanih hormona, vitamina D, funkciju mozga i nervnog sistema.


© 2024. all rights reserved